,,У првој деценији XIX века почела је са радом школа у Новој Вароши, али се о њеном раду ближе ништа не зна, све до 1827. године, када се  тек помиње њен први учитељ " До тада се настава одвијала у кућама имућнијих људи. Прва школа  подигнута је прилозима грађана и новцем црквено-школске општине 1863. године.
Фебруара 1945. године у кучи трговца Томића обновљен је рад основне школе. У јесен 1949. године нововарошки основци добијају своју школску зграду.1957. године четворогодишња школа је прерасла у осмогодишњу, и тада је добила име свог некадашњег ђака, народног хероја Живка Љујића. Касније, 6. септембра 1975. године је отворена нова савремена школска зграда. 

 

Основна школа „Живко Љујић“ је почела са радом давне 1927.године – када је, по неким подацима, у целој Србији радило свега 35 основних школа. Отварање школе у  време отоманског царства, говори о томе да су грађани Нове Вароши, још тада, препознали важност просвећености и писмености. Нововарошка школа је настала у крају где су се смењивали нада и безнађе, али се одржала упркос тешкоћама и препрекама.

 

 Име ОШ „Живко Љујић“ - које данас носи ова школа, датира од пролећа 1957. године. Живко Љујић је био један од најмађих бораца златарског краја. Био је млад, али неописиво храбар и неустрашив борац, вољен и цењен од својих другова, добар радник и одличан ученик...

 

Основна школа „Живко Љујић“, за своју успешну  образовну мисију,  добија бројна признања– како за рад одраслих тако и за учешће деце на многим такмичењима и конкурсима. Бивши ученици ове школе су постали истакнути просветни радници, лекари, судије, академски сликари, редитељи, новинари, глумци, спортисти...

Monday the 3rd. .