Поштење на делу

Први дан Дечје недеље у нашој Школи је почео једним племенитим делом, вредним дивљења.
Наиме, за време великог одмора осмак Андреј Лапчевић је, недалеко од продавнице у којој је куповао ужину, наишао на новац умотан у рачун за струју. У близини је било и неколико његових вршњака. У замотаном папиру је било 5.000 динара.

Мишљења присутних су била подељена, да ли да потражи власника или да новац задржи за себе. Андреј је ипак одлучио да новац врати власнику, тим пре што је на рачуну за струју било име и адреса, а количина новца прилично велика!

У друштву свог друга Петра Милановића, дошли су код школске педагогице – која их је подржала и кренула са њима да потреже власника, јер је наведена улица била у близини школе.

Успут су дечаци наглас размишљали – да ли су исправно поступили или је боље било да су задржали новац. Уз подршку педагогице су се сложили да је овај њихов поступак вредан дивљења.

Уз помоћ пролазника, успели су да нађу кућу власника новца. Породица, на чија врата су покуцали, је била веома љубазна и захвална. Испричали су да је унука, која је пошла да уплати рачун, већ видела да је изгубила новац и са великом секирациом је кренула да га тражи. Одмах су је позвали и саопштили јој радосну вест – да је новац пронађен.

Све се лепо завршило. Дечаци су добили заслужени проценат од нађеног новца. На крају су били веома задовољни својим великум делом и били поносни на себе! Овај догађај нам даје за право да кажемо да у нашем граду/школи има поштених људи/деце.


Интервју са дечацима обавиле Зејнеб Туркмановић и Николина Грбић -делегиране као чланови слободне
наставне активности чија је тема: Медијска писменост