Бивши ученици наше школе, на њих смо поносни

УЧЕНИЦИ наше школе, на њих смо поносни!
 
*Љуба и Милијана Ћосовић, Сафија Ђоловић и Станија-Цана Кнежевић – ученице осмог разреда, са својом такмичарском песмом „Плави кишобран“, на фестивалу „Бели нарцис 63“, у великој конкуренцији – освојиле су друго место.
*Арслан Туркмановић-Аско и Ацо ТодоровићБобиша – припадају генерацији талентованих младих сликара шездесетих и седамдесетих година. Касније су завршили Академију ликовних уметности и постали добри сликари.
*Анкица Ћировић и Златко Туркмановић – први носиоци Вукове дипломе, 1970.године. Од тада је уведена пракса да председник Скупштине општине организује свечани пријем „вуковаца“. Након три деценије је било преко 30 носилаца Вукове дипломе!
*Ервин Хаџимуртезић – рецитатор републичког ранга, који је 1996 – као ученик осмог разреда одушевио присутне у дворани и оне поред малих ТВ екрана. Добио је плакету и златник. Доказао се и као глумац-аматер, а 2001. постао студент одсека глуме Академије уметности  у Новом Саду. Он је први Нововарошанин који је уписао студије глуме.
*Милица Дилпарић, Јелена Баковић, Сузана Вујовић, Бојана Пришуњак – ученице/мале песникиње, које су обогатиле своју школу збиркама песама – двехиљадитих година.
*Александар Недић, Данка Бјелић, Драгана Живковић, Невена Шапоњић, Никола Јовић, Огњен Шапоњић  – даровити ученици у области мататике, информатике, биологије, екологије, српског језика, поезије, глиме… нашли су се у књизи „Они долазе – таленти основних школа Србије“ у издању Публик преса 2001. у Београду. Њихову даровитост су открили и неговали врсни учитељи и наставници ове школе!
*Љубинко Друловић-даровити спортиста и ученик наше школе.Бивши фудбалер, а садашњи фудбалски тренер.Рођен је 11.септембра 1968.године. Јуниорску каријеру је почео у Златару у Новој Вароши.Играо је у фудбалском клубу Партизан из Београда.У богатој фудбалској каријери играо је за Порто и Бенфику.
*Немања Недовић-је српски кошаркаш.Рођен је 16.јуна 1991.године у Новој Вароши.Поникао је из КК Златар.Игра на позицијама плејмејкера и бека.Играо је за ГОЛДЕН СТЕЈТ вориорси,Валенсију,Малагу,Олимпију,Панатинаикос. Тренутно игра за Црвену Звезду.
 


Носилац ОРДЕНА СВЕТОГ САВЕ које додељује Министарство просвете

Aleksandar Kurćubić, diplomirani inženjer elektrotehnike, rođen je 01.01.1970. godine u Novoj Varoši.

Nakon diplomiranja radio je kao profesor u Tehničkoj školi u Novoj Varoši. U Elektromrežu Srbije dolazi 1998. godine na poziciju dispečera Nacionalnog dispečerskog centra na kojoj ostaje do 2003. godine. Nakon toga radio je na poslovima inženjera za sistemska pitanja prenosa. Poslove rukovodioca Sektora za sistemska pitanja prenosa obavljao je do 2016. godine, kada je prvo unapređen na poziciju glavnog dispečera, da bi zatim u novembru bio imenovan za izvršnog direktora za upravljanje i tržište.
Iza sebe je ostavio suprugu Mariju i ćerku Ivonu.

Šah je naučio igrati od oca Miloša, koji je takođe bio šahista, a imao veliku podršku od majke Mile. Kao omladinac je igrao za Zlatar i GRO Zlatibor (Užice). Kao senior nastupao je za GRO Zlatibor (Užice), Mimoza (Tivat), Sloboda (Užice), a od 2006. godine je prvotimac Šahovskog kluba Zlatar.

Titulu FM osvojio je 1988. godine, a predstavljao je SR Jugoslaviju na šahovskoj Univerzijadi 1996. godine u Leonu, Španija. Bio je redovan učesnik na EMS-ovim igrama. Pobednik 2015. godine na igrama EMS-a.

Od 2001-2005. godine bio je predsednik ŠK Zlatar. Uvek je podržavao mlade šahiste i bio je omiljen, cenjen i poštovan od svih u klubu. ŠK Zlatar je 2019. godine, za 50 godina postajanja kluba, Aleksandru Kurćubiću dodelio Plaketu za postignute rezultate.

UO ŠSCS je na svojoj sednici 23. oktobra 2021. godine delegirao Aleksandra Kurćubića u Upravni Odbor ŠS Srbije, da bi tu Odluku potvrdila Skupština ŠS Srbije 5. decembra 2021. godine. Upravni odbor ŠS Srbije, na svojoj sednici 15. decembra 2021. godine, izabrao je Aleksandra Kurćubića na mesto potpredsednika ŠS Srbije.

Iznenadni odlazak ovog velikog šahovskog radnika, nepuna dva meseca nakon postavljenja na funkciju potpredsednika ŠS Srbije, sprečio ga je da, svojim iskustvom i znanjem, pomogne i naš nacionalni savez.