Историја школе

Основна школа „Живко Љујић“је почела са радом давне 1827.године – када је, по
неким подацима, у целој Србији радило свега 35 основних школа. Отварање школе
у време отоманског царства, говори о томе да су грађани Нове Вароши, још тада,
препознали важност просвећености и писмености. Нововарошка школа је настала у
крају где су се смењивали нада и безнађе, али се одржала упркос тешкоћама и
препрекама. Данас школа, за своју успешну образовну мисију, добија бројна признања и
награде – како за рад одраслих тако и за учешће деце на многим такмичењима и
конкурсима.Мало је школа у Србији да могу обележити стотинудеведесетпет година свог постојања и рада на образовању и васпитању.

Нова Варош и њена школа биле су центар где су почињали значајни друштвено политички догађаји у Старом Влаху. Од пролећа 1957.године Основна школа у Новој Вароши више није безимена.Од тада носи име свог предратног ђака, једног од најмлађих народних хероја Србије и Југославије -Живка Љујића. Школа је дуго година обележавала свој Дан Школе пети јун,дан када су кости хероја Живка Љујића пренете у заједничкој партизанској гробници у Новој Вароши. А испред старе зграде општине откривена је биста Живка Љујића. Такође биста је постављена и испред нове школске зграде.

,,Осврћући се на прошлост и гледајући у будућност, нововарошка школа може да буде горда. Данас је то школа за углед и нови век. У садашњем лепом издању ради школа организована на модеран начин са компјутерима и новом опремом уз коју израстају нове генерације. Њени ученици освајали су бројне награде на такмичењима свих нивоа“-Монографија школе,,На раскршћу путева и размеђу векова“1827-2002.година

Основна школа од првог до осмог разреда пре реновирања 2018.године